Miközben Fed háta lassan feladja a több, mint egy évtizedes küzdelmet és az origó Fed topikja is bezár, idehaza ismét egy olyan helyzettel szembesültünk, amiben eddig még nem volt részünk.

fediw

Hó, hófúvás és hideg volt ugyan eddig is, ennyi autó, kamion, síelés és wellness hétvége viszont nem.

Az eredmény, mint ahogy az várható volt, katasztrofális lett.

Nem kívánok mély elemezgetésbe fogni, csak a saját tapasztalataimat írom le, ami, szerencsére, korántsem lett olyan kalandos, mint amilyen lehetett volna.

Azok közé tartoztunk, akik a hosszú hétvégére tekintettel wellness üdülést szerveztek, az úticél Keszthely volt.

Szegedről mentem a 3/4 13-as vonattal Pestre, akkor még abban a tudatban, hogy a negyed 17-es keszthelyi busszal megyünk majd, miután Pesten a további két fő csatlakozik.

De jött a telefonhívás egyik utastársamtól, nézzek már utána, mi a közlekedési helyzet, tisztában voltunk vele, nagyobb havazás jöhet, illetve a mellettem ülő fiatal házaspár telefonbeszélgetéséből azt szűrtem le, lehet, nagyobb lesz a gond, mint amit előzetesen hittünk.

Okostelefon elő, Index, percről percre be, a híreket látva kezdtem elbizonytalanodni. Másik utazótársat felhívtam, net és TV közelben van, tájékozódjon. TV-ben semmi hír, Origón semmi hír, Volán honlapján semmi hír, telefont nem veszik fel.

Abban maradtunk, odamegyünk a Népligethez, megérdeklődjük személyesen, aztán, ha nem megy, akkor megyünk a 17:20-as vonattal.

Nem gondoltam, hogy valaha is hálával fogok gondolni baleset miatt leállított metróközlekedésre, az Ecseri úton a hulló hóesésben lefújtam a buszos kalandot, úgyse érünk már oda felkiáltással. Közben dunántúli rokonokkal rendelkező ismerősöm hívott, véletlenül se induljunk el busszal, mert nagy gáz van, járhatatlanok az utak arrafelé. A vonatközlekedés irányában is megnőttek a kételyeim, a vezetékek se bírják, ha nagy a hó…

Közben elindult a metróközlekedés, egyik utastárs csatlakozik, cél a Déli pályaudvar, a 6-oson ér minket a telefon harmadik, még otthon lévő, nettel rendelkező társtól, most írták ki a MÁV honlapján, felsővezeték-szakadás a Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, amerre a vonatunk ment volna.

Lemondtuk a teljes útról, a szállás megértette, nem nagy örömmel ugyan, hiszen sorra mondták le a foglalásokat. A kirándulást áttettük Pünkösdre.

A fő tájékozódás ezután is a net maradt, másnap a HírTV is kapcsolt, nézve a képeket, igencsak örülünk saját maguknak, hogy maradtunk a fenekünkön.

De ehhez kellett netelérés, okostelefon, dunántúli ismerős, leállt metró, és mivel gyakran utazom, így annak tudata, hogy minden időjárást érintő hírt komolyan kell venni. És még így is szinte nyomozást kellett lefolytatni, hogy meg tudjuk hozni a jó döntést.

Bízom benne, a legközelebbi hasonló helyzetnél az utazók is komolyabban veszik a figyelmeztetést, de abban is, hogy egyértelműen kiírják a honlapon, a váróteremben, elmondják telefonon, hogy ne menj sehova, mert a székesfehérvári Auchan parkolójában fogsz kikötni egész éjszakára, és akkor még szerencséd volt.

Advertisements