Címkék

, , ,

Úgy tűnik Fed hetedik wimbledoni győzelme és a tény, hogy visszakapaszkodott a világranglista első helyére, új szintre emelte a karrierjét, még ha előzetesen már eddig is azt hittük, hogy innen nincs hova továbblépni.

De úgy tűnik, van.

Fed az olimpiai forgatag talán legkeresettebb és legnépszerűbb sportolója, a torna előtti sajtótájékoztatóját a nagy érdeklődés miatt nem a nemzeti szálláson, hanem a médiacentrumban kellett megtartani, Michael Phelpset és Usain Boltot érte még ez a megtiszteltetés. A terem tömve volt, hétszáz újságíró és televíziós volt jelen, így nemcsak teniszkommentátorok, hanem mindenféle sajtóorgánum képviselői tiszteletüket tették, kevéssé profi hozzáállást tanúsítva.

A hírek szerint, míg nem érkezett meg Fed, a névjegytábláját fényképezték, majd amikor bejött, tülekedés volt az első sorokban. Ezt követően pedig nem egy újságíró úgy kezdte a kérdésfeltevést, hogy “nagy rajongód vagyok”…

Fed tisztességgel állta a sarat az olimpiai faluba tett kiruccanása során, bár a többi sportolóval készült közös fotókon egyre megviseltebbnek tűnt, és újfent kiderült, hogy Fed számára az olimpiai falu, ha akarná se jöhetne már szóba, minden pillanatban megállították egy közös képre.

 

Angelique Kerberrel.

Svájci kenusokkal.

 

Svájci tollaslabdázóval.

 

Spanyol kézisekkel.

 

Auszrál gyephokisokkal.

 

Dél-afrikai gyephokisokkal.

Szerencsére a torna Wimbledonban viszonylagos elszigeteltségben kerül megrendezésre, még ha a zene, a nemzeti színű mezek és a médiafolyosó, a szokásos meccs utáni sajtótkonferencia helyett, jelzik, hogy ez nem a wimbledoni két hét.

A nyomás pedig nagy Feden, egyrészt a saját maga által kreált (nagyon fontos neki ez az arany), másrészt pedig a külső körülmények miatti. Jacques Rogge az olimpiai előtti sajtótájékoztatóján kifejezte az óhaját egy Fed-Murray döntő iránt, amin nézőként maga is megjelenne. Igen, a NOB nagyon, nagyon szeretné, ha a tenisz húzó sportággá válna az olimpiai játékokon.

Nem kezdődött ennek megfelelően Fed számára egyszerűen az olimpiai részvétel, az az Alejandro Falla volt az első ellenfele, aki ellen ugyan még nem veszített meccset, de 2010-ben, miután gyors egymás utánban háromszor játszottak egymás ellen, a kolumbiai harmadjára már kész tervvel érkezett, amit majdnem meg is valósított. Legutóbbi wimbledoni meccsükön ugyanis Falla 2-0-ra vezetett , majd brékkel ment a harmadikban és senki máson sem múlt, hogy nem érte el a modern kori játékok legnagyobb meglepetését, csak saját magán.

De ez a Fed nem a 2010-es Fed, még ha így is kemény meccsre lehetett számítani, annál az egyszerű oknál fogva, hogy Falla időközben kifejezetten jó füves játákosnak bizonyult (idén harmadik körben volt Wimbledonban, többek között Isnert és Mahut-t is elütötte a továbbjutástól).

Fed nem játszott rosszul ahhoz képest, hogy három hét után ez volt az első meccse, és úgy nézett ki, hogy viszonylag sima 6-3 6-3-mal végez az egyébként nem túl jó minőségű pályán (rengeteg esés, csúszás volt az első napon, úgy tűnik, hogy ez a gyorsított fűnövesztés csak nem volt az igazi), amikor azonban furcsa dolgok történtek. 5-3-nál 0-40-ről nem tudott brékelni, majd elveszítette a szerváját, majd 0-40-ről megint nem tudott brékelni, majd elveszítette a szerváját. És a szettet.

 

Fed gyakorol a meccs előtt, fénykép Alex Ovecskin jóvoltávól.

Falla a meccs ezen szakaszára kifejezetten jól és bátran játszott, különösen a fogadásai voltak nagyon jók, de ettől még azt hiszem az oka ennek a megingásnak inkább az alábbiakban keresendő:

“Nagyon jó érzés visszatérni ide a wimbledoni győzelmem után, de nagyon nehéz így, hogy minden meccs, amit játszok, egy döntővel ér fel. Nagyon megkönnyebbültem és remélem, hogy jól tudom folytatni.”

Igen, végül három szettben nyert Rog, igaz, hogy a korai bréket még visszaadta (a wimbledoni hét győzelméből a legrosszabb szervmutatókat produkálta idén, ez úgy tűnik, most sem lesz másként), de a harmadik szett felétől már mindketten nagyon jól játszottak, Fed tudott emelni a szinten, levitte a hibákat, összekapta a szerváját, és 6-3-ra megnyerte a döntő szettet.

Ma párosban Wawval lép pályára Rog, a Nishikori – De Soeda duó ellen. Apropó, Nishikori: érdemes elolvasni, hogy ki a japán teniszező olimpiai hőse, az ITF által az olimpiára készített, nagyon szép és kedves könyvben.

Zárásként pedig nézzük és hallgassuk meg az olimpia hivatalos dalát, amit eszméletlenül eltalálták szerintem:

Reklámok