Címkék

, , , ,

Fed idei Wimbledonja nem mondhatnánk, hogy átlagosan alakul, igaz, ez a Wimbledon, úgy általánosságban nem a megszokott.

A tető elkészítése óta először van igazi, esős, hideg két hetünk, nyilván ki is derült rögtön, hogy a szervezők nem igazán tudják, mit is kellene kezdeni azzal a helyzettel, hogy van tető. Egy darab pályán.

Múlt hét pénteken, mivel rossz volt az előrejelzés, egész napra behúzták, mondanom sem kell gyakorlatilag egy csepp sem esett, meg is kapták a magukét, hogy miért csinálnak fedett pályás versenyt Wimbledonból.

Tegnap folyamatosan szemerkélt, fújt a szél is, és nagyon hideg volt (15-16 fok). Nyilván nem húzták be a tetőt, bár azért az első szett végén leküldték Fedet és Malisse-t a pályáról, hogy aztán negyven perc múlva, továbbra is nyitott tető mellett, folytassák a játékot.

Nem mintha Fed bánta volna ezt a kis szünetet.

Fed oly sokszor emlegetett háti problémája ugyanis karrierje során először egy tétmeccs közben lépett fel, szőnyeg alá nem söpörhető módon. A szett ötödik géme tájékán vált egyértelművé, hogy valami nem stimmel Fed mozgásával, 4-3-nál pedig ápolást kért. Legutoljára 2008-ban, a Mesterek Tornáján, a csoportmérkőzések során kért a meccs közben ápolást, akkor is a derekára, régi ismerős ez már, így nem volt kérdés, hogy a Fed drukkerek egy emberként szisszentek fel: ez sok jót nem jelent.

Fed masszázst, helyileg alkalmazott kenőcsöt, valamint gyulladáscsökkentőt kapott  a fájdalomcsillapítók mellé, valamint felvette a póló alá az alsó melegítőt is.

Az ápolás hatott valamennyit, de nem kérdés, hogy az első szett rövidítését leginkább csak azért nyerte meg, mert Malisse-t nagyon megzavarta Fed sérülése. A meccs után Rog bocsánatot is kért Xavier-től az ápolási szünet miatt.

Az esőszünet alatt további kezelésre is sor került, ez egyértelműen hatott, a második szettben egész normálisan játszott. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem úgy nézett ki minden egyes lépésnél, mint akinek komoly fájdalmai vannak.

Az első szerva sebessége egyébként gyakorlatilag eltűnt, ezért Fed inkább a szervák helyezésére tette a hangsúlyt, rövidítette a pontokat, mindent bevetett, amit tud anélkül, hogy futni kellene, röpték, nyesések, rövidítések, igazi, őszinte junior tenisz volt, amivel azért meg lehet zavarni az ellenfelet.

Sikerült is, mindamellett, hogy Malisse is sérüléssel küszködött, a térde fájt. Mindennek az lett az eredménye, hogy a meccs lassított felvétel sebességen haladt, ami Fednek kedvezett, még a fonákját is össze tudta szedni.

Ennek ellenére a harmadik szettben úgy nézett ki, mégsem lesz itt továbbjutás, úgy tűnt, hogy a fájdalomcsillapítók hatása kiállt, Fed megint úgy mozgott, mint akinek semennyire sem hajlik a dereka (a szervafogadásoknál az egész meccsen nem hajolt le), és Malisse már nem tudott annyira rosszul játszani, hogy ne vigye a harmadik szettet és a negyedik szettet is brékkel kezdte.

A negyedik szettben azonban úgy tűnt, hogy Fed háta újra fellazult egy kicsit, könnyedebben kezdett el mozogni, ez elég is volt ahhoz, hogy megnyerje a négyben a meccset.

Persze, egyszer jó lenne elbeszélgetni Malisse-szal erről a meccsről, mert érzésem szerint a belga hozott egy döntést valahol a meccs közben. Amit érteni vélek, hogy miért tette, de habitustól függ, hogy valaki erre azt mondja, hogy riszpekt, vagy hülyének nézi.

Fed a meccs után annyira könnyedén kezelte a helyzetet, hogy egyértelművé tette, amit azért eddig is sejtettünk: a hátfájások állandó részei az utóbbi éveknek.

“Úgy gondolom, az öt szettes meccs, a két nap kihagyás és a hideg szél voltak az okai [a hátsérülésnek].”

‘Őszintén szólva nem aggódom túlságosan. Volt, hogy rossz volt a hátam az évek során. Amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan megy.  De természetesen most figyelnem kell majd rá. Másfél napom van arra, ami elég sok, hogy dolgozzak rajta. Két jó esti alvás, és szerdára 100%-os leszek. Elég biztos vagyok ebben, mert különben nem tudtam volna úgy lejátszani ezt a meccset, ahogy le tudtam.”

“Tizenöt év, a Touron töltött idő után elkerülhetetlen, hogy néha fájjon a hátad, csak reménykedni lehet, hogy nem akkor jön elő, amikor fontos meccset játsszol, mint például olyat, mint amilyen a mai volt.”

Mindenesetre Fed a keddi átmozgató edzést nem hagyta ki, tehát legalább azt tudjuk, hogy ma fel tudott kelni az ágyból.

Hogy holnap képes lesz-e 200 körül szerválni, ez gyorsan ki fog derülni.

Reklámok