Címkék

, , ,

Novak Djokovic – Rafael Nadal: 5-7 6-4 6-2 6-7 7-5

A mérkőzés ottani idő szerint nyolc órakor kezdődött és hajnali kettőkor ért véget.

5 óra 53 perc, minden idők leghosszabb GS döntője.

 

Valójában nem történt semmi váratlan, de az nagyon hosszan: Djokó szervája és játéka az egész tornán nem volt annyira meggyőző, mint tavaly, így maradt ez a döntőre is, rövidebb időszakokra viszont fel tudta idézni, ilyenkor hosszan játszott, odaszögezte Rafát a fonák oldalára, nem engedve a tenyerest kibontakozni, félelmetesen jól fogadott, 6-4, 6-2.

Az első szettben még ideges, valamint a megelőző öt órás elődöntője után kissé merev volt, viszonylag sokat hibázott, Rafa pedig stabil volt, gyakorlatilag végig a meccsen. Viszont a második szerva mögött jóval kevesebb százalékban hozta a pontokat, mint Novak és a viszonylag gyengébb Djokó szerva ellenére is, a második szett 5-3-ától kezdve egészen az ötödik szettig brékpontig sem jutott el.

Ennek ellenére miután Rafa 5-3-ról fordítva hozta a negyedik szett rövidítését, lelkileg neki állt a meccs. Ezt kihasználva brékelni is tudott a döntő szettben, de a már jól ismert koreográfiával vissza is adta a brékelőnyt gyorsan, és ezt követően hiába szervált Novak másodiknak, hiába volt bréklabdája Rafának, amikor a szerb a meccsért adogatott, az történt, mint ami akkor szokott, ha olyan valakivel állsz szemben, akit az utolsó hat alkalommal,  két GS döntőn és négy Masters döntőn, már megvertél.

Novakban megvolt a hit, és ilyenkor az égiek is melléd állnak.

Novak zsinórban harmadik GS-ét nyerte, Mats Wilander, Andre Agassi és Roger Federer után a negyedik teniszező, aki legalább három AO-t tudhat magáénak, az elmúlt öt GS-ből négyet gyűjtött be.

 

A pillanat, amikor Novak odafordult a díjátadón jelenlévő Rod Laverhez, mint az egyik valaha volt legnagyobbhoz, hirtelen több jelentést kapott, mint puszta udvariasság.

Laver óta nem volt olyan teniszező, akinek akkora esélye lenne egy naptári GS-re, mint most Novaknak van.

 

Az idei AO számomra mégsem erről lesz emlékezetes.

Hanem a négy és öt órás elődöntőkről és a majdnem hat órás döntőről. Arról, hogy a top négyből három olyan teniszt játszik, ami abból áll, hogy ugyanazt az ütésváltás játsszák le egy meccsen ezerszer, bármeddig, akármeddig.

Arról, hogy a díjátadón széket kellett hozni a két játékosnak, mert mindketten az ájulás szélén álltak.

Arról, hogy elkezdjük a visszafelé számolást ahhoz, mikor fogjuk elveszíteni valamelyik élmenőt hosszabb időre, sérülés miatt.

Reklámok