Címkék

, , , ,

Volt eső, majdnem-trópusi vihar, zendülés, Rafa, a játékosjogok harcos védője, szünet, felsejlő keddi döntő, esetleges egymásutánnégynap játék, aggódás, idegeskedés, két Fed meccs.

És a teljes, őrült káosz végén, ma, szombaton két férfi elődöntőt fognak megtartani, amely egyikén a világranglista első helyezettje csap össze a harmadik helyezettel, míg a másikon a világranglista második helyezettje mérkőzik meg a világranglista negyedik helyezettjével.

Fed sorozatban nyolcadik alkalommal jutott be a US Open elődöntőjébe, és a wimbledoni kisiklás után újra megvan a lehetősége arra, hogy ennél is továbblépjen. Nem lesz ugyan egyszerű, de ne ugorjunk ennyire előre, fussuk át, hogy is jutottunk el idáig.

Fed a negyedik körös meccsét hétfőn éjszaka vívta Juan Monaco ellen, tényleg éjszaka, miután éjfél előtt tíz perccel léptek pályára a játékosok.

Tekintve, hogy mindössze másfél órás idősávot jósoltak az időjárás-előrejelzések az  esőig, Roger úgy döntött, most nem lesz nézőszórakoztató show, nem lesz gyakorlás különféle meccs-szituációkra, nem lesz kiruccanás fejecskéje általunk ismeretlen zugaiba, hanem csak letisztult, hatékony, gyors játék.

Mindebben Pico is partner volt, miután teljesen felborította a játékritmusát a késői kezdés, és bemerevedett, mire elkezdődött a meccs, így nem mozgott jól a pályán, majd miután tizenkét perc alatt duplabrékhátrányban találta magát, levonta a következtetést: ez nem az ő napja.

Annyira nem az volt, hogy összesen három gémet tudott a meccsen megszerezni, az utolsó szettben, a lassan eleredő eső mellett, egyet sem, és Fed az utóbbi évek egyik legnagyobb arányú verésével ajándékozta meg az argentint.

Sok mindent nem lehet hozzáfűzni ehhez a meccshez, legfeljebb csak annyit, hogy aki nem látta, nézze meg, mert esztétikai élmény volt.

És mondtam, hogy Fed jó formában van.

Azonban mielőtt úgy igazán elkezdett volna belelendülni a torna, leszakadt az égi áldás, és a tető hiánya, a teljesen elrontott játékrend, valamint a szervezők rugalmatlansága miatt két olyan nap következett, amire senki se fog szívesen visszaemlékezni, és ami ugyanakkor valaminek a kezdete is lehet.

A játékosoknak ugyanis elegük lett, Rafa és Mari nyíltan bírálták a szervezőket, kifejtették, itt az ideje, hogy a játékosok szakszervezetet hozzanak létre, Fed pedig  a Tsonga elleni meccs végén a pályán adott interjúban kertelés nélkül mondta el, hogy a Szuper Szombat már nem felel meg a jelenkori tenisz követelményeinek.

Mindennek már a mostani tornára nézve is meglett az eredménye, ugyanis míg a tornaigazgató csütörtökön délelőtt közölte, ha négy egymást követő nap kell játszaniuk a játékosoknak, akkor is vasárnap lesz a döntő, délutánra közleményt adott ki az USTA, amelyből kiderült, hogy a Szuper Szombat ugyan maradt, de a férfi döntő hétfőn lesz, így valójában mégsem.

Fed három nap szünet után csütörtökön este lépett újra pályára, az ellenfél pedig az a Jowillie volt, akitől az elmúlt két meccsen kikapott, és aki Wimbledonban a negyeddöntőben két nyert szett után búcsúztatta.

Rogernek sikerült a visszavágás, a mostani meccsük pont olyan volt, mint a korábbiak, amikor Fed figyelt, Jowillie pedig Jowillie volt. Magyarán sima Fed győzelem.

Rog látszott, hogy készült erre a mérkőzésre, támadta Jo szerváit, aki eleve sem szervált ezen a meccsen jól, így meg különösen nem, hiszen állandó nyomás alatt voltak a szervagémei. Fed emellett rengeteget futtatta Jo-t, nem hagyta, hogy a francia megtalálja a ritmust, és elkezdjen ütni és ütni, Jo védekezése pedig nem annyira jó, ideges is volt egy idő után.

Rog tehát irányította a játékot, és amikor voltak olyan pontok, ahol Jo visszajöhetett volna a meccsbe, különösen az utolsó szett vége felé, amikor elkezdett minden mindegy alapon ütni, észnél volt, és jó szervákkal, kevés hibával, jó lábmunkával nem hagyta, hogy az történjen, mint Wimbledonban.

Így ma ottani idő szerint délben, nekünk este hatkor, Fed pályafutása hetedik US Open döntőjéért lép pályára, a jelenlegi világelső ellen.

Mit várhatunk ettől a meccstől?

Az eső és a kényszerszünet némiképp felborította a torna menetét, a játékosok mindegyike veszített a lendületből, így nehéz most hirtelen újra magas szinten játszaniuk, de a négy nagy jól oldotta meg ezt a feladatot, ezért is vannak most ők a legjobb négy között.

Novak jelenlegi játékát és teljesítményét nem kell különsebben bemutatnom, azzal együtt, hogy eddig a US Openen egy árnyalatnyival kevésbé játszik jól, mint az év első felében, de ez az árnyalatnyi tulajdonképpen csak a szervája.

Nagy valószínűséggel a válla nem lehet teljesen tökéletes, mert a szervái sebezhetőbbek voltak az elmúlt két hétben, ugyanakkor a lába ugyanúgy pörög, ugyannanniyra stabil, ugyanúgy visszaad ezerszer is egy labdát, ugyanúgy gyorsít, szóval a játékának összes többi eleme Djokó 2.0.

Fed az évben eddig csak RG-n játszott úgy, hogy azt mondtam rá, ebben bármi benne van, az USO a második ilyen alkalom, ugyanakkor érzésem szerint RG-ben egy kicsivel jobb, stabilabb volt.

Fednek akkor lehetnek nyerési esélyei, ha ugyanazt a szervajátékot tudja hozni, mint amit Pico és Jowillie ellen, de nem lesz könnyű, hiszen Novak a jelenlegi legjobb fogadó a mezőnyben. Fednek szüksége lesz arra az agresszív fogadójátékra is, amit eddig a tornán művelt, a stabil alapütésekre, sok hálójátékra, röptékre, és állandó, folyamatos koncentrációra.

Egy tökéletes meccsre.

Novak és Fed ötödik alkalommal futnak össze a US Openen, és mindig izgalmas, kiélezett meccseket hoztak az ő találkozóik, most sem számítok másra. Novak vissza akar vágni az elveszített RG-ért, és a US Opent nem akarja hagyni, míg Fed vissza akar vágni a tavalyi US Openért, és a US Opent már nem akarja hagyni.

És mivel nem másnap lesz a döntő, mindketten mindent, visszatartás nélkül bele fognak adni ebbe a mecsbe.

Allez és hajde!

Reklámok