Címkék

, , , , , , ,

Váratlanul jól sikerült meccsen vagyunk túl, négy szett ide vagy oda, illetve pontosabban éppen a négy szett miatt.

Fed nagyon szépen kezdte a Marin Cilic elleni meccset, végtelenül összeszedett volt, nem hagyott ki kis időkre sem, és rendben volt mind a szervája, mind az alapütései.

Mindez azért is fontos volt, mert Marin sem kezdett rosszul, nagyon rég láttam tőle ennyire jó játékot, így élvezetes, magas színvonalú első három szettel ajándékoztak meg minket a fiúk.

Gyors volt a játék, nagy sebességgel és erővel ütöttek, Fed pedig belement a hosszú labdamenetekbe, és elég jó arányban jól is jött ki belőlük, a legbiztosabb jele, hogy jó formában van. Igazából a második szettben sem esett vissza a játéka, talán kicsit kevésbé volt agresszív az utolsó gémekben, így nagyobb nyomást tett az első szerváira, ami eredményeképpen az utolsó gémben teljesen eltűntek azok, és Marin brékelni tudott.

Hozzájátszott ehhez az is, hogy Marin az elveszített első szett után nemhogy összeomlott volna, hanem inkább megnyugodott és a második szett végén nagyon jól játszott, sült a keze, jöttek az első szervák, nehéz ilyenkor bármit is tenni ellene.

De Fed is érzékelte a veszélyt, a harmadik szett elején nagyon okosan lassítani igyekezett a játékot, megpróbálta kizökkenteni a ritmusból Marint, ami sikerült is, ugyan rögtön visszaadta a szett eleji bréket, de ez elég volt ahhoz, hogy Marint kirángassa a zónából, és újra egyenlő alapokra helyezze a meccset.

A harmadik szett végén pedig Fed volt az, aki emelt a szinten, az utolsó gémekben gyönyörű védekezést mutatott be, amiből tudott hirtelen váltással támadni, Marin fejében megjelentek a kétely csírái, és egy kettőshibával Fedet hozza előnybe, aki szépen ki is szerválta a szettet.

A negyedik szettre Fed felhagyott a nagyon erős első szervák erőltetésével, helyette visszavett a sebességből, de variálni kezdte azokat, ez teljesen kizökkentette Marint, valamint a harmadik szettől kezdve nagyon laposan adta a labdákat, és Marin elfáradt, így bár helyenként továbbra is jól játszott, az első három szettben hozott szintet már nem tudta tartani, Fed különösebb gond nélkül nyerte meg a meccset.

Mit lehet levonni eddig Fed játékából? Egyrészt a fogadásoknál belép, igyekszik alapvonalról visszaadni őket, a fonáknyesésesek számát minimalizálta, egyértelműen támadó jellegűen igyekszik fogadni.

A lábmunkája jó, gyors most, a védekezéseknél jól látszik, hogy pörög rendesen, a tenyeres és a fonák is rendben van, a harmadik körnek megfelelő szinten áll.

A második szervára sokat dolgoztak, feljavult, az első szervánál pedig azon próbálkozik, hogy nagy erővel üsse meg őket, megpróbálnak rátenni jónéhány kilométert. Az első két meccsen ez működött is, a mostanin viszont gyorsan kiderült, hogy nem bízik ebben a szervában, mihelyst nyomás alá került, rögtön elment, viszont a negyedik szettre vissza tudott állni a kevésbé erős, de jól helyezett első szervákra. (Igaz, egész meccsen kavargott a szél rendesen, ez pedig nagy mértékben befolyásolta mind Fed, mind Marin szerváit.)

Érdekes az, amit most Fed csinál, nem azt a játékot játssza, mint tavaly ilyenkor, jóval többet játszik alapvonalon, de a hálójáték is fontos eleme maradt a játékának, a tegnapi meccsen sokszor volt fenn a hálónál, és kifejezetten hatékony volt ott.

De ugyanakkor érződik, hogy mindez még nem vált még természetessé, gyorsan el lehet bizonytalanítani, de nagyon ott van most fejben, nem hagyja, hogy elmenjen a meccs azon, hogy kikapcsol és nem figyel.

Marinről is ejtsünk szót mindenképpen, nagyon örültem neki, hogy ilyen szépen, gyorsan és jól játszott, és fejben sem voltak nagyobb megingásai, a szerváján neki is javítania kell még sokat, de biztató produkció volt ez Marinkától.

Fednek hétfőn Juan Monaco következik, hiába szerette volna nagyon Tommy Haast. Tommy jobb lett volna, abból a szempontból, hogy alapvetően ő is a szervájára támaszkodik, és nagyon nehéz ellene ritmust találni, így a negyeddöntős várható ellenfélre jobb felkészülés lett volna (Tsonga, Fish), ugyanakkor az ő meccseik sokszor nem igényelnek nagy erőkifejtést Fedtől és akkor finoman fogalmaztam.

Juan Monaco viszont szívós, sokat futkosó, alapvonalas teniszező, aki ellen kiválóan be lehet ütnie magát az egyszeri teniszezőnek, ha Pico jól játszik, és bizony a stabil alapvonalütésekre is nagy szüksége lesz Fednek a negyeddöntőben.

Apu ezzel a győzelemmel hétre közelítette meg Jimmy Connors rekordját, és ő is kvalifikálta magát az év végi Mesterek Tornájára.

De mindez nem annyira érdekelte a Fed ikreket, akik inkább homokvárak építésével és babakocsikázással voltak elfoglalva.

Advertisements