Címkék

, , , , ,

Nem történt hatalmas meglepetés a torna első napján, bár azért volt két kiemeltünk, akik búcsúzni kényszerültek, és két másik, akik igen nehezen jutottak csak tovább.

Az egyik búcsúzó kiemeltünk Lleyton Hewitt, akinek nagyon nem volt szerencséje sem a sorsolással, sem a keménypályás szezon elején összeszedett lábsérüléssel.

PHM ugyan valami fura oknál fogva éppen 100-on kívül van,  de játéktudás alapján nem ott kellene lennie, csak éppen a feje… Már két szettre ment, amikor Lleyton úgy döntött, hogy márpedig ő nem szeretne kiesni rögtön az első körben, Matyő pedig világklasszis choke-ot mutatott be, így hip-hop döntő szettben találták magukat a fiúk.

Ahol aztán nem az történt, amit az LL-PHM meccseken megszoktunk: Lleyton elfáradt, mentálisan sem volt igazán rendben, és PHM 6-1-re lépte le az ötödik szettben.

Ez volt az első alkalom, hogy Lleyton az első körben esett ki a US Openen.

Lleyton a meccs után azt mondta, hogy még nem jött igazán rendbe a lábsérülése, és hogy emiatt nem tudott rendesen felkészülni sem. Mostantól kezdve a szeptemberi DC fordulóra koncentrál teljes erőből.

A másik búcsúzó kiemelt Gonza, akik szinte a teljes szezont sérüléssel bajlódva töltötte, és ami igazán rossz hír, az az, hogy ugyanarról a sérülésről van szó: a térde nem bírja. Most is emiatt kellett visszalépnie egy megnyert és egy elveszített szett után Dodig ellen.

Sérülés miatt veszítettük el Koroljevet is, aki könyökfájdalom miatt adta fel a meccset a kvaliból érkezett Kei Nishikori ellen.

Szenvedő, de végül továbbjutó kiemeltjeink egyrészt a messzi északról, másrészt pedig a cirkuszosok családjából érkeztek.

A két szenvedő közül kétségtelenül Söderlingék Robinja volt a nagyobb meglepetés: papíron nem lett volna szabad, hogy gondja legyen a világranglista 214-dik, eddigi karrierje során összesen hat ATP meccset játszott, 23 éves Andreas Heider-Mauerrer szemben.

De az volt.

AHM ugyanis nagyon jól szervált végig, 34 ászt ütött, nem volt megilletődve, nagyon egyben volt fejben, szóval nem olyan játékot játszott, mint egy 200-on kívüli játékos. Nem is annak kellene lennie, kíváncsi vagyok, hogy tud-e majd fentebb jönni a jövőben.

Robin pedig ritka rossz napot fogott ki: nem ment a szerva, nem mentek az alapütések. Ettől függetlenül három, kemény szettben összehozhatta volna, de hiába volt négy meccslabdája (igaz AHM szervájánál), egyiket sem tudta értékesíteni, majd elveszített két szettet, és mehettünk ötödikre. Ahol 2-2-nél Robin úgy döntött, hogy csak nem ártana játszani: elkezdett úgy csinálni, mintha ő lenne az ötödik a világranglistán, játszott néhány szép gémet, meglett a brék, és végül majdnem négy óra elteltével a győzelem is.

Mindezt a délutáni dögmelegben.

A másik problémásunk Monfils volt: mondjuk ő nem két szettes előnyt szórakozott el, hanem egy szett hátrányból jött vissza, viszont ezen a meccsen, ellentétben Robinéval, nem igazán Monfilsszon múlt a továbbjutás, hanem Kendricken, aki az utolsó szettben brékelőnyt szórakozott el végül.

A többi nagynak nem voltak gondjai: Kolja, Roddick simán jutottak tovább, meglepetésre Marinka is, Szunyi pedig hengerelt.

Fellépett tegnap egy csoki-csempész svájci is, akinek szintén nem okozott problémát az ellenfele.

Rog úgy döntött, hogy az első meccsét a US Openen gyakorlásra fogja használni: volt sok hiba, volt sok nyerő, a hálójátékot még nem igazán érzi, és a szokásos rettenetes bréklehetőség kihasználás. Ez utóbbit a meccs utáni interjúban Paul A-ra fogta: véleménye szerint az ő hibája volt 😀

De míg az eredmény ugyanaz volt, az oka az igen gyenge brékpont-kihasználásnak nem az utóbbi időben szokásos bizonytalan, mit csináljak most játék volt, hanem az, hogy Rog még nem lőtte be a megfelelő pontot az agresszivitás és a túlzott agresszivitás között, így helyenként túl támadó volt, akkor is, amikor nem kellett volna.

De inkább ez, mint azok a nyesett adogatásfogadások 😉

És ha már a pályán volt, Rog úgy döntött, bebizonyítja, hogy a tavalyi Djokó elleni tweener nem a véletlen műve volt:

Ezt talán még nehezebb volt megütni, mint a Djokó ellenit: az alapvonal mögött állt már jócskán. Paul-A, és Dabul arcát érdemes megnézni 😉 😀

Fed örömködik.

Szóval Fed első meccse szurkolóbarát volt, de azért már a meccs után figyelmeztetett mindenkit: Paul-A jelen pillanatban ugyan sokat mosolyog, de ne aggódjon, biztos benne, hogy nemsokára lesz oka idegeskedni is 😉 😀

Első kör
[2] R Federer (SUI) d B Dabul (ARG) 61 64 62
[5] R Soderling (SWE) d A Haider-Maurer (AUT) 75 63 67(2) 57 64
[6] N Davydenko (RUS) d M Russell (USA) 64 61 63
[9] A Roddick (USA) d S Robert (FRA) 63 62 62
[11] M Cilic (CRO) d I Marchenko (UKR) 75 63 61
[13] J Melzer (AUT) d D Tursunov (RUS) 64 62 36 46 62
[17] G Monfils (FRA) d R Kendrick (USA) 36 63 64 67(5) 64
[21] A Montanes (ESP) d M Przysiezny (POL) 57 16 75 76(5) 60
[22] J Ferrero (ESP) d M Klizan (SVK) 61 63 60
[26] T Bellucci (BRA) d T Smyczek (USA) 63 75 76(6)
I Dodig (CRO) d [27] F Gonzalez (CHI) 67(2) 61 10 (visszalépett)
P Mathieu (FRA) d [32] L Hewitt (AUS) 63 64 57 46 61
T de Bakker (NED) d M Gicquel (FRA) 64 75 62
T Dent (USA) d A Falla (COL) 64 75 61
R Berankis (LTU) d R Sweeting (USA) 64 67(5) 63 62
A Beck (GER) d M Berrer (GER) 76(3) 63 61
K Anderson (RSA) d S Devvarman (IND) 63 64 63
I Andreev (RUS) d H Zeballos (ARG) 63 46 76(4) 63
R Gasquet (FRA) d S Greul (GER) 63 64 62
K Nishikori (JPN) d E Korolev (KAZ) 76(0) 52 (visszalépett)
R Mello (BRA) d B Phau (GER) 64 75 46 76(4)
J Tipsarevic (SRB) d Olivier Rochus (BEL) 46 75 76(0) 62
G Rufin (FRA) d L Mayer (ARG) 26 76(4) 76(2) 61
C Ball (AUS) d M Raonic (CAN) 67(4) 63 63 62

Reklámok