Címkék

, , , , , , , ,

Amennyire nyugis és eseménytelen volt az év első két GS-e, annyira bepótolt minden őrültséget és izgalmat Wimbledon.

Mármint a győztes személyét kivéve 😉 🙂

Sajnos a végső események egy jó részéről lemaradtam, de igyekeztem pótolni 😉 😀

Nézzük akkor, hogy miről szólt az hat nap, amiről csak utólag értesültem.

1. Fed: mivel ez egy alapvetően Fed-központú blog, így vele kezdünk 😀 Eredetileg nem igazán akartam sok mindent írni: aki figyelemmel követte az elmúlt hónapokat, és az elmúlt években némiképp sikerült Fedet megismernie, az pontosan tudta, hogy sok mindenre nem számíthatunk tőle az idei Wimbledonon. A magam részéről TBirdöt jelöltem meg előzetesen, mint végső állomást, ugyanakkor az első három meccs után kezdtem bizakodni abban, hogy egy kis szerencsével a döntő is meglehet. Ez utóbbiból azonban mostanában igen csehül álltunk, most sem volt ez másként. Már a Melzer meccsen gondoltam, hogy baj lehet, csak nem akartam írni, mert mindig megkapom 😉 , de sajnos az a hirtelen eltűnt szerva csak nem volt véletlen.

Ami miatt mégis hosszabban írok, az kizárólag amiatt van, mert tegnap sikerült elolvasnom néhány vezető média cikkeit.

Írtam már korábban is, hogy Fed nem az első topatléta, akinek pályafutását végigkövetem, és ezért meg merem kockáztatni, hogy ilyen hozzáállást a média részéről még nem tapasztalatam, egyszerűen döbbenetes, erre nincsen jobb szó. Már 2008-2009 elején is elképedve figyeltem a tevékenységüket, a rosszindulat, és helyenként kegyetlenség olyan fokát sikerült megütniük, amivel nem tudtam mit kezdeni, de én kis naiv, azt hittem, hogy a 16, meg a nyilvánvaló tény, hogy Fed két hónap múlva 29 lesz, és egyértelműen karrierje vége felé közeledik, a második kört könnyebbé teszik majd, de tévedtem.

Sőt.

Amit előadtak az utóbbi néhány napban, az simán felülmúlta a korábbiakat.

Érdekes dolog ez, és biztos vagyok benne hogy egy társadalomtudós/pszichológus jól ellenne ezzel a témával, de azért én is elgondolkoztam a Fed-sajtó jelenségen, hogy vajon miért alakulhatott ez így.

A legnyilvánvalóbb választ a Forbes szokásos éves, “a legnagyobb befolyással bírók” listája adta meg, amelyen Fed a 29. helyet szerezte meg,  és immár többedik éve ő az első a média listán, ami azt jelenti, hogy a cikkek, netes keresések, a róla megjelent fotók száma összesítve nála volt a legtöbb a listán szereplő többi sportoló, színész, TV-s személyiség közül. És nem kis sztárok a többiek sem.

Magyarán Fedről érdemes írni, minél ellentmondásosabb, szenzációhajhászabb dolgot, annál inkább. Mert sokan elolvassák, sokan reagálnak, sokakat érdekel.

Az már más kérdés, hogy mennyire szomorúnak találom, hogy mára mindössze ennyiről szól a maintsream média, és sajnos most már annak a szakmai alapú része is.

De emellett az is nyilvánvaló, hogy Fed is alkalmas volt erre a szerepre. Három nyelven beszél tökéletesen, ráadásul kíméletlenül őszinte mással is, és saját magával is. És ott van az emberi tényező is: amellett, hogy Fed-szintű sportoló kevés olyan van, aki ennyire közvetlen lenne, valójában Fed nem az, csak annak tűnik: nem adja ki magát, nem beszél a problémáiról, nem szereti, ha gyengének látják. Olyannak tűnik, aki bírja. Még akkor is, ha valójában nem.

Az, hogy még esze is van, nem könnyíti meg a helyzetet.

És ha az ember gyakorlatilag lehülyézi a kérdező újságírót, akkor ne csodálkozzon, ha az ezen kissé (?) besértődött újságíró hazamegy, és ilyeneket ír 😉

De sokszor sajnálom. Mert valójában már az egész sajtó nem arról szól, amiről kéne: felállított ikonok vannak, amelyek vagy igazak vagy sem, felépített történetszálak, amik vagy igazak, vagy sem, manapság nemhogy 15 percig, hanem 15 másodpercig sem ér el az emlékezet.

És sajnos van hatalmuk. Sokkal több, mint amennyi első pillantásra látszik.

Nyíltan az mondani egy olyan sportolóról, aki karrierje során eddig egyszer sem adott fel egy mérkőzést (persze, mert soha nem volt sérült, ugye…), ápolást is olyan ritkán kér, mint a fehér holló, és mindössze egyetlen olyan torna volt, amitől a torna közben visszalépett, hogy hazudik, amikor arról beszél, hogy sérült, az olyan szintű pofátlanság, amit leírni se tudok. Különösen akkor, ha napokkal előtte bekötözött combbal játszott (amire csak két meccsel később kérdeztek rá, mert hát nyilván csak viccből tette fel), és akinek az utolsó két meccsén látszott, hogy nem mozog jól, nincs az ütéseinek ereje, és a szervája sem működik, az már valami egészen más.

Szomorú dolog.

Nem Fed miatt, kétlem, hogy a média nagyon befolyásolni tudná az életét, hanem mindnyájunk miatt.

A hazug kis dög egyébként pénteken MRI-n vett részt, az eredményről nincs hír.

Hát igen, nehéz dolog olyan teniszező drukkerének lenni, akinek nincsen nagybácsija, aki minden mikroszakadásról hosszasan beszámol a sajtónak  😉 😀

(Lesz majd külön bejegyzés is Fed jövőjéről, egyrészt azért mert ez most úgy látom menő dolog, másrészt azért, mert mindenki két lehetséges útról beszél, én viszont egy harmadikat szeretnék látni, harmadrészt pedig azért, hogy Turin is örüljön 😉  🙂 )

2. Tomas:  itt van ez a Berdych gyerek, akit már öt éve úgy kezelt mindenki, mint a következő nagy játékost. De aztán megtorpant a fejlődése, nem jöttek a várt eredmények, mint ahogy Agassi írta, a két meccs között, amit játszott TBirddel, eltelt majdnem két év, és nem volt különbség a játékában. Viszont AA azt is írta, hogy van olyan, akinek tovább tart összerakni.

Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy Tomasnak tovább tartott 😉  Idén elődöntőt játszott az RG-n és döntőt Wimbledonban. Ez utóbbiban sajnos kijött Tomasunk headcase-sége, és a negyedét nem nyújtotta annak, amit tud, de majd hozzászokik ehhez a jelen pillanatban még új szituációhoz is (értsd: akár még GS-t is nyerhetek).

Ha máskorra nem, akkor 30 éves korára 😉 😀

3. Mari. Mi lesz így veled? Merthogy ez minden hónappal, minden GS-sel csak nehezebb lesz. És azt már láthattuk, hogy nem megy annyira neki a kudarcok lelki feldolgozása. Nem szeretek ilyeneket írni, mert hát mennyire értek én ehhez, höhö, de úgy érzem, hogy itt lenne az ideje egy edzőváltásnak. Mert a lelki tényezők mellett az is baj, hogy mostanra sokan kiismerték a játékát, megvan az ellenszer, és Mari pedig nem nagyon tudott megújulni.

Jó lenne, ha nem GS nélkül kellene neki majd egyszer nyugdíjba vonulnia.

4. 4P. Melzer. Übercuki páros győzelem. (Bónusz pont Melzernek: a Fed sérülésének valódiságát firtató újságírói kérdésre (igen, mert megkérdezték tőle…), felhúzta a szemöldökét, és némi értetlenkedéssel a hangjában közölte: ha Fed azt mondja, hogy sérült, akkor az úgy is van.)

5.  Rafa. Aki valamennyire is konyít a teniszhez, az a torna kezdetén pontosan (na jó, 99,9 %-os biztonsággal) megmondta, hogy ki fog idén W-ben nyerni. Aki meg nem ezt tette, az vagy hivatásos újságíró, vagy elvakultan ideges Rafa-drukker, vagy szimplán csak hülye. Mindenesetre immár a harmadik évben jön össze valakinek a Channel Slam, és tartok tőle, hogy ez nem véletlen.

Azt hiszem itt lenne az ideje újra füves pályával előállni a legrangosabb füves tornán.

Rafa drukkereknek pedig egy jó tanács: élvezzétek ezt most ki. És gondoljátok meg százszor is, hogy hova és mit írtok le. Mert karma is a bitch. Vagy azt is mondhatnám, hogy az idő létezik. És soha nem nekünk dolgozik.

6. És akkor a végére az idei Wimbledon legfontosabb eseménye:

Fucsovics Marci megnyerte a junior wimbledoni tornát.

Követtük már Marcit egy ideje, csak az ember nem mer nagyon reménykedni, meg inkább úgy tesz, mintha nem is látná, de ezzel az eredménnyel nem lehet tovább úgy tenni, mintha nem lenne egy nagyon tehetséges fiatal versenyzőnk.

Ha végigböngésszük a junior bajnokok névsorát, rögtön feltűnik, hogy magyar név nincsen köztük. Marci az első.

Aztán feltűnik még más is: vannak játékosok, akik később az ATP-ben is felbukkantak. A 100 között, néhányan az 50 között. Egy-kettő a 10 között. Van egy Borg. Van egy Edberg. Van egy Federer.

És vannak, akikről nem hallottunk többet.

Szóval önmagában ez a győzelem, nem jelent sikeres ATP karriert. Amit viszont jelent: lehetőséget. Amihez aztán rengeteg munka, megfelelő háttér, és némi szerencse kell, hogy ne csak lehetőség maradjon.

És azt is jelenti, hogy úgy tűnik, behatóbban meg kell majd ismerekednem a future-ök és challengerek világával 😉 😀

Advertisements