Címkék

,

Hát, elérkeztünk ide is 😀

Két ember maradt a 128-ból, méghozzá kettő olyan, akiknek itt léte senki számára nem meglepetés. Még akkor sem, ha tavaly hiába vártunk rá.

Írtam már, hogy eddig nem hozott olyan meccset az idei AO, ami igazán nagy és emlékezetes lett volna, és az elődöntők sem szolgáltattak ilyennel. Egy Fed-Mari döntő, amennyiben mindketten a tudásuk legjavát hozzák, lehet ilyen.

Egyrészt a tenisz miatt. Két olyan játékosról van szó, akik bizonyos fokig kilógnak a mezőnyből: mindketten inkább a fejükből és a kezükből élnek, nem pedig az erejükből, vagy a futóteljesítményükből, mégha természetesen, ezekből is van nekik rendesen. Mindketten bármire képesek a labdával, áll-leesős ütéseik vannak, és a meccs során hallani, ahogy kattognak a fogaskerekek. Amiben különböznek az az, hogy míg Fed alapvetően támadó játékos, aki jól védekezik, addig Mari védekező játékos, aki jól támad.

Persze lehetséges, hogy nem lesz annyira látványos a meccs: eddig mindössze egy igazán jó meccset tudtak összehozni (2008 Sanghaj), és ehhez az is kellett, hogy Fed rokkant legyen, egyébként hol az egyik, hol a másik játékos akarata érvényesült.

Fed szerint a Mari elleni meccsek elsődlegesen rajta múlnak, amivel nagyon nem lehet vitatkozni: ha megvan a szerva, és megvan az ultra-agresszív támadó játék, Mari nem sokat tud tenni ellene.

Ugyannakkor Fed azt is elmondta, hogy minden meccsük taktikai meccs. Mint ahogy tegnap poénkodott: én rövidítek, te nyesel a fonákomra, én átemelek, te a lábad között ütsz, leginkább teniszütővel játszott sakkmérkőzésekre emlékeztetnek a meccseik.

És taktikai szempontból Fed most hátrányban lesz.

Talán fura ezt mondani, tekintettel arra, hogy az utóbbi két meccsüket Fed nyerte, de éppen ez az ok. Két mecs elég volt arra, hogy Team Mari feltérképezze, hogy Fed mit csinált az elmúlt két meccsen másként, mint az előző háromban, amit Mari nyert, és tudjanak alkalmazkodni. Fednek viszont a meccs során kell majd kitalálnia, hogy mit kell az új Mari-taktika ellen kezdeni.

Bár Fed nyilatkozataiból azt szűrtem le, hogy nem szeretné hagyni, hogy Mari bármiféle taktikát tudjon alkalmazni… 😉

A szerva döntő fontosságú lesz, eddig akármelyikük szervált rosszul, az elveszítette a meccset, és ebben a kategóriában ezen az AO-n Mari sokkal jobban teljesít, a Fed szerva HC-n továbbra sem az igazi, bár jobb, mint az őszön volt.

És hát itt van még egy másik tényező is: a két játékos egymáshoz való viszonya. Ami azért nem felhőtlen.

Kezdődött ugye Mari 2008-as Dubai győzelmével, amely után Fed kifejtette, hogy Marinak támadóbb játékot kellene játszania, és amin a komplett brit sajtó + Mari besértődött. A US Open után Mari Fed képével kelt és feküdt, Fed pedig a tavalyi AO “Mari a favorit” kampányán dobta be a durcit.

Az utóbbi időben kicsit elcsitultak a dolgok, szerintem Fednek elsődlegesen sosem Marival volt baja (az év elején azt mondta, hogy szerinte az idei Mari éve lesz), hanem a brit sajtóval. De velük nagyon. A tegnapi 150.000 éves poén is a sajtónak szólt, sőt nekem úgy tűnt, hogy még Marit is védőszárnyai alá vette. Igen, ennyire utálja őket 😉

Marinál kicsit más a helyzet, szerintem Fed neki példakép volt (bár ezt mostanság hevesen tagadja 😉 ), és hogy ott, Dubaiban nem dicsérte meg őt, ez rettenetesen bántotta. Brad Gilbert azt nyilatkozta, hogy Mari az idei torna előtt azt mondta, hogy Feddel akarja játszani a döntőt…

Szóval az egyik karrierje és a brit teniszsport 74 év óta első GS győzelmére készül, míg a másik a tizenhatodikra. Első ránézésre az ember azt mondaná, hogy az első nagyobb motiváció, mint a 16, de szerintem most Fed is nagyon akarja ezt: legutolsó GS döntőjét már elveszítette egy feltörekvő fiatal játékos ellen, arról nem is beszélve, hogy a tavalyi AO-ról nincsennek túl jó emlékei. Plusz szerintem amikor arról beszélt, hogy van az úgy, hogy egy másik játékos elleni mérlege motiválja, akkor elsősorban Marira gondolt.

A H2H jelenleg 6-4 Marinak.

Nehéz, hosszú meccs lesz mindkettőjüknek. Ottani idő szerint este fél nyolctól, nekünk reggel fél tíztől.

A teljes OOP.

Advertisements