Címkék

,

És megvan az utolsó nyolc: Fed, Rafa, Djokó, Mari, Kolja, A-Rod, Tsonga, Cilic.

Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk azt, hogy idén nincsen olyan teniszező, aki “hogy került oda?” pillanatokat válthatna ki bárkiből is. Talán még Cilic, de igazából ő sem: Marinka szépen jött felfelé az utóbbi egy évben, és a US Openen is nyolc között volt. Szóval idén nincsen Verdánk, Tsongánk, Bagdánk.

Az, hogy ki nyeri az idei AO-t, viszont szinte megjósolhatatlan, bár a magam részéről három személyt kizárnék. Ha A-Rod, Tsonga vagy Cilic nyeri, az hatalmas meglepetés lesz. Akárki más – nem.

Mégis, ha már itt vagyunk, és különösebb következménye nincsen, menjünk tovább: a magam részéről úgy gondolom, hogy a Fed/Kolja és Mari/Rafa meccs győztesei fogják a döntőt játszani. Ez persze csak tipp, és nem szoktam ezen a téren túl eredményes lenni, lol, de ha már lúd, legyen kövér 😀

Holnap meg is lesz az első nagyon fontos negyeddöntő, és még csak tippelgetésbe sem tudok bocsátkozni.

Rafa azt mondta a Karlo elleni meccs után, hogy akkor van esélye, ha tud támadó teniszt játszani. Ez így van, és ez ugyanígy áll Marira is. Persze mindketten védekező szellemű játékosok, a legjobbak jelen pillanatban, így ez nem jön nekik belülről 😉 Rafának kétségtelenül nagyobb tapasztalata van a támadó tenisz alkalmazásában, a tavalyi AO megnyeresében ennek fontos szerepe volt.

De ez a Rafa nem a tavalyi Rafa, és eredményes HC támadó teniszt igazán csak akkor tud játszani, ha nagyon jó formában van. Vagy méginkább: ha teljesen biztos magában és az ütéseiben. Ez pedig most nincs így. Viszont Rafa hatalmas küzdő, és pontosan tudja, hogyan kell GS elődöntőbe jutni.

Mari meg… Remélem a rafások nem haragszanak meg, ha azt mondom, hogy szerintem Mari jobb támadó teniszt tud játszani, mint Rafa, ha akar. Csak általában nem akar. A 2008-as US Openen a támadó játékával verte meg Rafát, és az eddigi AO meccseiből úgy láttam, hogy mintha agresszívebben játszana, nyilván ő is pontosan tudja, hogy GS-t nem lehet csak védekezéssel megnyerni. Márpedig ezt a GS-t szerintem szépen, csendben, nem nagy dobra verve, de nagyon meg akarja nyerni. Tapasztalata meg már neki is van elég.

Szóval ez az “A” meccs, amire Rafa a tavalyi RG óta vár: amivel végképp maga mögött hagyhatná az elmúlt nyolc hónapot, visszakaphatná az önbizalmát, a játékát.

Ugyan Mariról mostanában kevesebb szó esik, de szerintem neki is legalább annyira fontos ez a meccs, mint Rafának: a tavalyi éve nem úgy alakult, ahogy azt szerette volna, GS döntőbe sem jutott, a WTF sem sikerült, az utóbbi időben nagyon sokan verték őt, az idő pedig egyre halad, és még mindig nincsen meg az az első GS.

Szóval Marinak pedig ez az “A” meccs, amivel bebizonyíthatná, hogy fog ő még GS-t nyerni. Hogy nem azért nem nyert eddig, mert nem bírja a nyomást.

Azt hiszem, ezen a szinten már semmi más nem fog dönteni, mint hogy holnap, nekünk fél tízkor, melyikőjük, milyen formában lép a pályára. És mint ahogy Fed is megmondta: ez az, ami teljesen megjósolhatatlan.

Lesz azért holnap még egy másik negyeddöntő is, úgy reggeli öt óra táján: Marinka A-Rod ellenében. A-Rod nekem nem volt eddig meggyőző egyáltalán, viszont szépen, türelmesen kibekkeli a meccseit. Ha Marin tudja azt a játékot hozni, mint Delpi ellen, nincsennek rossz esélyei arra, hogy élete első elődöntőjét játssza Melbourne-ben.

Számára a kérdés az az, hogy tud-e még egy szintet lépni a karrierjében? Merthogy eddig a nagy győzelmek után, mindig jött a menetrendszerű leeresztés, mostanra viszont már elég tapasztalata van ahhoz, hogy tudja kezelni ezt a helyzetet.

Holnap meglátjuk, hogy meg tud-e nyerni egy olyan meccset egy GS elődöntőért, ami megnyerhető.

A teljes OOP.

Reklámok