Címkék

, , ,

45 pont! 😀

Fed vs Andrejev: 4-6, 6-2, 7-6(2), 6-0

A meccs olyan lett, mint amilyet előzetesen vártuk: nehéz.

Andrejev természetesen nem az utóbbi hat hónapban megszokott formáját hozta, hanem azt, amit egyébként tudnia kellene, ennyit arról, hogy a tenisz mennyire fejben dől el… És ha azt hozza, akkor Igor azok közé a játékosok közé tartozik, akik hatalmas erővel ütik meg a labdát, és akikkel Rognak szoktak gondjai lenni. Az más kérdés, hogy Igor a mai napra nemcsak a vízfakasztó tenyeresével örvendeztett meg minket, hanem az AO borításhoz igazodva rendesen pörgetett is, ami csak nehezítette a dolgokat.

Az első szettben Fed ugyan jól kezdett, brékkel 3-1, aztán azonban Igor magához tért, beütötte a tenyeresét, és az első szett folyamán Fed még nem igazán tudta megvalósítani a későbbiekben viszont sikeresen alkalmazott taktikát: az alapvonalhoz közel, minél hamarabb beleütni a labdába, hogy Andrejevnek ne legyen sok ideje arra, hogy “beállítsa” az ütéseit. De az első szettben Fed még az alapvonal mögé szorult jócskán, Andrejev pörgetett bombáit nem tudta hamar lekezelni, már-már salakjátékot játszott, és ennek eredményeképpen az ütései is rövidek voltak. Ehhez jött egy nem túl acélos első szerva, Andrejev vitte is az első szettet.

Fun fact: Fed a 2003-as US Open óta (Acasuso) nem veszítette el az első meccsének első szettét. Máig.

A második szett változást hozott: Fed “megtanulta” Igor alapvonalütéseit, és az alapvonalról már meg tudta őket ütni hosszan (és szerintem több erő van az ütéseiben, mint tavaly volt), ami teljesen eredményes is volt: 6-2. A hálóhoz nem jött be még sokszor (márpedig ez egy Andrejev típusú játékossal szemben eredményes lehetett volna), de amikor befutott, akkor szinte kivétel nélkül jó ütemben tette ezt.

A harmadik szettben feltámadt a szél, ez megkavarta rendesen a dolgokat, és a fiúk WTA-szerű meccset mutattak be nekünk: előbb Fed brékelt, aztán visszabrék, majd újra brék, Fed 5-3-nál a szettért adogathatott, de Andrejev brékelt, majd hozták az adogatásokat, így lett 5-5, aztán Andrejev újra brékelt, 5-6, majd saját adogatásánál háromszor is szettlabdája volt. Nem sikerült neki. Ez egyrészt Fed szépen felépített ütéseinek, másrészt Andrejev saját hülyeségének volt köszönhető, de Fed brékelt, és jöhetett a TB.

Igor azt mondta, tisztában volt vele, hogy nehéz lesz kiszerválnia a szettet, mert a pálya azon a felén, ahol a szettért adogatott a szél nagyon rossz irányból fújt a harmadik szettben, minden brék ezen az oldalon született, alig tudták hozni az adogatást. Fed utólag úgy nyilatkozott, hogy neki is lett volna lehetősége megnyernie a szettet, Andrejevnek is lett volna lehetősége megnyernie a szettet, de ilyenkor már a szerencse is számít, és neki a harmadik szett végén szerencséje volt. A TB-ben Fed lelépte Andrejevet, ezután kicsit nyugodtabban dőlhettünk hátra.

Nem úgy Fed, aki igen komolyan vette a negyedik szettet is 😉 Az eredmény kicsit csalóka szerintem, 4-0-ig nem volt az olyan könnyű, csak Fednek összeállt a játéka, és a fontos pontokat úgy ütötte, ahogy azt kell. Fed azt mondta utólag, hogy ilyenkor már a kicsi dolgok is sokat számítanak,  lehet hogy az ellenfél már ugyan egy kis lépéssel lassabb, a tenyeres már nem a vonalra megy, az ütő végével üti meg az ütést, de ilyenkor is kemény munka összehozni a bréket, még ha kívülről könnyűnek is tűnik.

Fed egyébként meg volt elégedve, azt mondta, hogy eleve is nehéz meccsre számított, de szerinte jól játszott az elejétől a végéig, voltak ugyan megingások, de ezek inkább Igor jó játékának és a szélnek voltak köszönhetőek.  Egyébként úgy gondolja, jó volt kezdésnek ez a meccs, szerzett információkat a játékával kapcsolatban, és úgy véli, hogy jól játszik, szóval bízik benne, hogy minél tovább fog tudni jutni. És nagyon örül, hogy végre csak azzal kell foglalkoznia, hogy milyen a játéka, és nem azzal, hogy hogyan bírja a teste a megterhelést.

Azt ugyan nem tudom, hogy ez a határtalan optimizmus honnan jön, de még mindig inkább ez, mint a tavalyi egzisztenciális kérdéseket feszegető összeomlások… 😉

A magam részéről úgy vélem lehet még javítani mindenben, de alapvetően nem játszott rosszul, főként az alapvonalról, viszont a szervával csinálni kellene valamit, mert ha ez így marad, sok babér nem fog itt teremni nekünk.

Amivel viszont meg lehetünk kérdés nélkül elégedve: a védekezőjátéka. A támadójátéka sokat romlott az utóbbi években, a védekező viszont sokat fejlődött. A meccset az egyik egyébként rafás topiktárs úgy kommetálta, hogy helyenként az az érzése van, hogy Fed jobb védekező játékos lett, mint Rafa… Aztán ezt a gondolatot gyorsan elkeregeti magától 😀

De visszatérve a szervára: végül 59%-os első szervát sikerült Fednek összehoznia, de ami igazán baj az az, hogy minden szettben van egy-két rosszabb szervagém, amit aztán vagy sikerül hozni, vagy nem. Persze, nem tudom, hogy ma mekkora szerepe volt a szélnek ebben, de tekintve, hogy ez nagyjából így megy már egy éve a keménypályákon, tartok tőle, hogy nem csak erről van szó.

Márpedig a jó szervára a következő meccsen is nagy szükség lesz: Hanescunak ugyan nincsen olyan tenyerese, mint Andrejevnek, viszont ha jól megy neki a játék, akkor nagyon jó a szervája, és nehéz lesz az adogatását elvenni, szóval a saját adogatást mindenképpen hozni kell.

És ne legyenek kétségeink: Hanescu jól fog játszani 😉

Advertisements