Címkék

Aki teheti, az menjen el, és nézze meg.

Mondjuk, nem hiszem, hogy sokakat kell biztatni, tekintve, hogy már csütörtök óta játsszák, ennek ellenére a 350 fős moziterem tele volt, nem volt egyetlen üres ülőhely sem, mindezt úgy, hogy nem kaptunk jegyet arra az előadásra, amire akartunk menni, csak a következőre, és akkor is már csak a terem elejére. És közben megnyitottak egy plusz termet.

Maga a film inkább fantasy, mint sci-fi, a történet karácsonyra pont megfelelő, nem akar sokat mondani, de fenntartja az érdeklődést, nem unatkozol a két és fél óra alatt egyszer sem, de nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy van egy olyan sejtésem, hogy ezt a filmet később úgy fogják majd emlegetni, mint az első 3D-s klasszikust. Ahogy néztem, arra gondoltam, hihetetlen, 30 év alatt hova is jutott el a filmgyártás. A Star Wars akkoriban hatalmas dolog volt, ma már gyakorlatilag nézhetetlen a maga játékűrhajóival a zöld vászon előtt, de azt hiszem, az lehetett ekkora élmény.

Mert az Avatar egy gyönyörűséges fantáziavilágot mutat be, amelyben minden olyan mintha tényleg élne, a fluoreszkáló növényektől a kék lényekig, szinte dokumetumfilmszerű a képi világ, nincsen olyan érzésed, hogy egy félig animált, félig rajzolt, félig emberi színészekkel felépített mesevilágot látsz.

Igen, azt hiszem hamarosan különbséget kell majd tennünk az emberi színészek és a komputerrel alkotott színészek között: ez volt az első olyan film, ahol nem éreztem az animációs szereplők sutaságát, hanem ők is ugyanolyan élő szereplők voltak, mint a film emberi szereplői. Egész egyszerűen gyönyörű a film, olyan, ami néhány évvel ezelőtt, az akkori technikákkal még egyszerűen elképzelhetetlen lett volna, és meg merem kockáztatni, hogy az Avatar 3D mérföldkő lesz a mozizás történetében.

Az más kérdés, hogy 30 év múlva a 3D-s televíziónkon nézve, szintén nézhetetetlennek fogjuk minősíteni, és az unokáink nem fogják érteni, hogy mi is volt ebben a nagy szám 😉

De most menjetek el, nézzétek meg, legyetek részesei ennek, hogy el tudjátok nekik mesélni, miért is volt az.

Néhány kritika:

Index

origo

delmagyar.hu

SFportal

PremierFilm

Hollywood Reporter (spoileres)

Variety

TWoP

Reklámok