Címkék

, , , , , , , , , , , , ,

Ez most egy teljesen szubjektív összeállítás lesz arról, hogy nekem mik voltak a legjobb meccsek 2009-ben. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy elég nehéz olyan meccseket találni, amelyekre mindenki egyhangúlag azt mondja, hogy ez aztán valami volt. Persze, vannak ilyenek is, ebben az évben is voltak (összesen három), de akadtak még ezeken kívül is “legjobb” meccsek. Kinek melyik.

Időrendi sorrendben az én “legjobb meccseim” 🙂

1.  AO:

Verda vs. Rafa: több mint négy órás, végig magas színvonalú mérkőzés, ahol mindkét játékos élete legjobbját nyújtotta keménypályás borításon.

(A döntő is kifejezetten jó és technikailag csúcs mérkőzés volt… úgy négy szetten keresztül, khm … 😉 )

2. Madrid:

Djoko vs. Rafa: akkor még úgy tűnt, hogy 2009 legjobb salakjátékosa címért folyik a harc, illetve ennél jóval többért: a következő évek Roland Garrosaiért. Az előbbi végül másként alakult, az utóbbi szempontjából viszont lesz még jelentősége ennek az elődöntőnek, mint ahogy azt az őszi Djokó-Rafa HC meccseken is láthattuk… A meccs rövid távú kihatása viszont nem volt túl pozitív egyik játékosnak sem: Djokónak ráment az RG-je és a Wimbledonja, Rafának pedig kezdetét vette az az igen nehéz időszak, aminek még mindig nincsen vége. Szóval ennek az elődöntőnek mindenképpen az adott meccsen túlmenő jelentősége volt,  amivel, a harmadik szettes kétségbeesett TB-t elnézve, a játékosok is pontosan tisztában voltak.

Fed vs. Rafa: a 2009-es év talán legszimbolikusabb meccse volt ez, fordulópont mindkét játékos szezonjában, mégha akkor nem is gondoltuk, hogy mennyire az. De ettől eltekintve is jó kis meccs volt: ritkán lát az ember ennyire szépen felépített, átgondolt és főként eredményes salakjátékot Rafa ellen, mint amit Fed azon a meccsen bemutatott. Plusz a Valaha Volt Legjobb Díjátadó.

3.  Roland Garros

Robin vs. Rafa: a tenisztörténelem eddigi legnagyobb meglepetése. ‘Nuff said.

Fed vs. Tommy Haas: tudom, ne beszéljünk róla 😉  Határozottan emlékszem arra, hogy 0-2-nél azon kezdtem el gondolkozni, hogy hát istenem, megleszünk enélkül az RG nélkül is, 3-4-nél pedig már arról is meggyőztem magam, hogy tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha most itt szépen kiesne 😉 Aztán persze a teljes eufória 😀

Fed vs. Delpike: a tájcsis meccs 😉 Még most is gyomorgörcs, lol 😀 De ettől eltekintve Fed gyönyörűen csinálta: a 2. szettben vigyázott a szervára, TB-t úgy hozta, ahogy kell, majd oda-vissza futtatta Delpikét, nyesegetett, hogy sokat kelljen hajolnia, próbált a szervához hozzászokni, és végül kivéreztette. Az egyik legjobb taktikai meccse volt, amit láttam Fedtől.

Fed vs. Robin: a 2. szettes TB-ért. Meg a bőgős utolsó gémért.

4. Wimbledon

Ferrero vs. Gonza: öreg rókák, öt szett, szép, okos játék, Gonza agykihagyása, és a végig fantasztikus hangulat, miközben a háttérben behúzták a centerpályán a tetőt, és bekapcsolták a fényeket…

A-Rod vs. Mari: Andy bemutatkozott, mint Wimbledon komoly esélyese 🙂 Mari, hazai pálya ide vagy oda, nem tudott mit kezdeni a 2.0-s Andyvel, akinek a szervája mellett alapvonaljátéka, taktikája, sőt, helyenként röptéje is volt. Újabb év brit W győztes nélkül.

Fed vs. A-Rod: Mert 50 Fed szerva. Mert 15. Mert szerva-röpte játék, némi alapvonaljátékkal kombinálva. Mert a valaha volt legtöbb gémből álló GS döntő. Mert 2. szett TB 2-6-ról Fed szett győzelem. Mert 16-14, és mert a tavalyi döntő után egy újabb olyan döntő, ami több volt, mint “csak” sport.

5. Cincinnati:

Fed vs. Mari: teljesen új taktika Mari ellen. Mari csak pislogott.

Fed vs. Djokó: nem új taktika, csak totális, tökéletes HC tenisz. Egy kis ajándék visszatekintés 2006-ra.

6. US Open

Delpi vs. Rafa: többször végigfutott  hátamon a borzongás, miközben azt néztem, ahogy Delpike szépen, akkurátusan darabjaira szedi Rafa játékát, és mindezt úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne 20 évesen US Open elődöntő játszani egy 6x GS győztessel szemben. Delpi US Open győzelmén csak az lepődött meg, aki ezt a meccset nem látta.

Fed vs Djokó: emiatt.

7. Párizs

Djokó vs. Rafa: amikor Djokó azt játssza, amit tud. Ha majdnem mindig ilyen mentalitással és ilyen játékkal, vagy legalábbis annak 90%-val lépne pályára, akkor azt hiszem nagyon tudnám szeretni Djokót.

8. WTF

Delpi vs Kolja: Kolja és az ő áll-leesős szögei.

(Említést érdemel még a Fed-Mari meccs utolsó két szette (Mari, most rajtad a sor, hogy mi lesz a válasz), és a Fed-Delpi meccs második szette, ahol az alapvonal atomtenisz új dimenzióját láthattuk egy szett erejéig.)

Nekem ezek voltak a legjobbak, legemlékezetesebbek, most ti jöttök 😀

Advertisements