Címkék

, , ,

Vita tárgya 2.

Agassinak ugye “Open” címmel nemsokára önéletrajzi könyve fog megjelenni, és úgy tűnik, tényleg elmond őszintén mindent.

A kellő eladott darabszámot bebiztosítandó, az SI “kiszivárogtatott” részleteket a könyvből, amelyben Agassi arról vall, hogy 1997 folyamán nem egyszer volt olyan alkalom, hogy drogot fogyasztott.

Ez a közlés már önmagában felzúdulást okozott, bár nem igazán értem, hogy miért. Tudom, manapság Agassi tisztes családapa, szerető férj, alapítványa nagyon komoly munkát végez, és általában véve ő a minta amerikai állampolgár, de nem volt ez mindig így. Mert volt egy olyan Agassi is, akinek oroszlánsörénye volt, aki apja bosszantására befestette pirosra a körmeit, és azzal flangált mindehova, aki Barbra Streisanddal, majd Brooke Shieldsszel kavart, aki a 141. helyre csúszott vissza a ranglistán, aki boldogtalan volt, aki dühös volt.

Engem az lepett volna meg, ha azt vallja be, hogy soha semmilyet.

Az már kicsit érdekesebb infó volt, hogy nem ám kokaint, vagy ilyesmit, hanem metamfetamint, ami az egyik legdurvább anyag.

(Nem mintha lenne olyan kábszer, ami ne lenne durva. Akit érdekel, annak szívesen elmondom, hogy pontosan hogyan működik a kábítószer, mindenféle kábítószer, mit tesz az agyaddal, és megígérem neked, hogy soha többet még egy füves cigit sem fogsz elszívni. Becsszó.)

Ami viszont igazán gáz a történetben, az az, hogy 1997 nyarán pozitív lett Agassi az egyik doppingtesztje, kimutatták nála a metamfetamin fogyasztást. Mire Agassi írt egy szép levelet az ATP-nek, amelyben elmondta, hogy csapatának egyik tagja, akit már kirúgott azóta, rendszeresen fogyasztott metamfetamint, és hogy csak véletlenül, az egyik pohárban, nem is tudott róla. És az ATP egy szó nélkül elfogadta.

Jó, persze, mondhatjuk azt, hogy 1997 írtunk, a dopping elleni harc még nem volt olyan kiemelt szerepben, mint most. De tartok tőle, hogy nem erről van szó.

Linkeltem már be egyszer egy cikket, ami arról szól, hogy a teniszben nem azért van ennyire kevés dopping eset, mert nincs is, hanem azért, mert gyakorlatilag nincs ellenőrzés. És ami van, az is csak azért, hogy meglegyen a látszat.

Tudom, mindig azzal jönnek, hogy a tenisz nem olyan sport, ahol lehet, erre én csak annyit mondok: ez egy baromság. A legújabb generációs doppingszerek (epo és társai) ugyanis nem arról szólnak, hogy majd gyorsabban fogsz futni, úszni, hogy egyszercsak erősebb leszel. Nem, ezeknek a doppingszereknek két céljuk van: egyrészt az hogy egész évben a maximumot tudd nyújtani, hogy ne legyenek hullámvölgyek, ne legyen rossz napod, valamint hogy a sérüléseket minél jobban el tudd kerülni, biztosítva, hogy zavartalan legyen a felkészülés. A legújabb doppingszereket nem a verseny előtt veszik be egy nappal. A cél ugyanis nem a hirtelen teljesítménynövelés, hanem valahol a hosszútávú erőnlét, és a kitartás környékén keresendő.

Ja, tényleg, az ilyen szerek valóban semmire sem használhatóak a teniszben.

Lehet, hogy túl cinikus vagyok, de kétlem, hogy van bármilyen olyan, nagy fizikai erőkifejtést igénylő, sok pénzt forgató profi sport, ahol nincs jelen a dopping. Ez meggyőződésem.

És abban sem vagyok biztos, hogy az ATP nem tussolná el ma ugyanúgy, mint ahogy 1997-ben Agassival tette, ha olyan lenne érintett, aki fontos. Voltak úgy két éve olyan hírek, hogy megtörtént ilyen… Persze, Agassi esetében nem tényleges doppingról volt szó, de azért tiltott szerről, ami akkor három hónapos eltiltással járt volna. Ettől függetlenül valahogy kétlem, hogy tényleges doppingnál más lett volna a helyzet. Persze, valahol érthető is ez a hozzáállás, mert kinek van arra szüksége, hogy a tenisz ugyanúgy a nevetség tárgyává váljon, mint a kerékpár, vagy az atlétika.

De. Amíg úgy gondolom, hogy Agassi történetében nem a drog a lényeg, hanem az, hogy nagyon mélyről is össze lehet szedni magad, addig az ATP-re nézve ez a sztori más vetületet kap. Egy igen csúnya vetületet.

És nem irigylem azt a következő szerencsétlent, aki ráérő szabadidejében elszív egy csíkot. Mert nem fogja egy dádával megúszni.

Agassinak meg előre is gratulálok ahhoz a halom pénzhez, amit ezzel a könyvvel fog keresni.

Advertisements