Címkék

, , , ,

A kórház-jelleg tegnap is folytatódott: Waw és LaLeMonf is visszalépett, az előbbinek a hasizma húzódott meg, az utóbbi szédült, fájt a pocakja, és hát Monfi nem ismeri az atombiztos módszereket arra, hogy mit kell ilyenkor tenni. Bár, ha Jankovicsra gondolok,  akkor lehet, hogy ezzel nem csak a férfi teniszezőink vannak így 😉 Mindenesetre később a sokkal szalonképesebb hátsérülést írták be okként, de a pályán még az előbbiekre panaszkodott.

Gondolkoztam ezen az előző évekhez képest is kissé túlzott sérülés/visszalépés hullámon, és arra jutottam, hogy szerintem az alábbi három tényező együttesen okozza.

1. A WTF-ot odébb tették két héttel, így az idény a topjátékosoknak december első hetében fog befejeződni, ami gyakorlatilag öt hét pihenőt jelent csak a következő szezon kezdetéig, így szvsz sok a stratégiai visszavonulás, Fedé, Marié, Delpié mindenképpen ez a kategória.

2. A tavalyi szezon az olimpiával, és az olimpia miatti tornaidőpont változásokkal nagyon kemény volt, a legtöbben nem tudták rendesen kipihenni, kikúrálni az előző év során beszerzett sérüléseket és rásérültek idén, vagy egyszerűen csak mostanra mondta azt a szervezetük, hogy állj, ennyi volt.

3. Megváltozott a sérüléseket/visszalépéseket övező légkör: Fed hátsérülése, Rafa térde, ezek meglehetősen nyílt vállalása, valamint az a tény, hogy Fed szívbaj nélkül mondja le a tornákat, illetve Rafa W-t is kihagyta, azt eredményezte, hogy sokkal nyíltabban beszélnek a játékosok a mindenféle nyavalyáikról, és a visszalépéseket/tornalemondásokat sem gondolják kivételes eseményeknek.

Néhány éve még gondosan titkolni kellett, ha valami bajod volt, és a mezőny döntő része az ausztrál hagyományokon alapuló, és Fed által is magáévá tett “csak akkor hagyom abba a meccset, ha visznek” elv alapján játszott, ez ma már nincs így. És mivel egy elég zárt közösségről van szó, a mintának nagy szerepe van. Teljesen biztos vagyok benne, hogy Waw, vagy Monfi kis fejecskéjében is ott volt a gondolat mielőtt visszaléptek volna, hogy a fél mezőny már megtette, miért ne tehetném meg akkor én is?

Szerencsére voltak azért olyanok is, akik teniszeztek: köztük Söd, aki esélyt sem adott szegény Tsongának, 6-3, 6-3 lett a vége, Tsonga ütőt is tört közben.

Valahogy úgy érzem, hogy Robin lépteiben mintha lenne egy extra szökellés, amióta meglátta Rafa nevét a saját ágán… csak mondom.

Feli közben azon dolgozik, hogy egész éves meccsszámát megduplázza ezen a tornán, Melzert verte három szettben. Felinek holnap Söd következik, ami Felinek elég rossz hír, mi viszont örülünk, mert néznivalónak nem lesz mindennapos a dolog 😉

Rafa, Djokó a várakozásnak megfelelően gond nélkül mentek tovább, Rafának Ljubi, Djokónak Simon jön, a negyedik meccs pedig Step/Kolja lesz.

Nadal (ESP) – Robredo (ESP) 6-1 6-4
Djokovic (SRB) –  Schuettler (GER) 6-4 6-2
Soderling (SWE) – Tsonga (FRA) 6-3 6-3
Simon (FRA) – Berdych (CZE) 6-3 6-4
Davydenko (RUS) – Gonzalez (CHI) 6-3 7-5
Ljubicic (CRO) – Monfils (FRA) 6-2 3-0  (visszalépett)
Stepanek (CZE) – Wawrinka (SUI) 3-6 7-6(5) 4-2 (visszalépett)
Lopez (ESP) – Melzer (AUT) 5-7 7-6(3) 6-1

Reklámok