Címkék

Bemutatom ősünket, “Morgie”-t, aki 200 millió évvel ezelőtt élt, kicsi volt, éjjel vadászott, és mindent neki köszönhetünk.

Vagy aki úgy gondolja, hogy nem akkora élmény embernek lenni, az őt szidhatja 😉

Szóval a Spektrumon szombaton 10 óra 10 perctől  játsszák (vasárnap 20 óra 25 perckor ismétlik) A  legyőzött dinoszauruszok – Az óriások kora című dokumentumfilmet (csak két rész), és ha még nem láttad, akkor feltétlenül nézd meg.

Honnan tudhatnád meg egyébként, hogy a dinoszauruszok azért fejlődtek olyan hatalmasra, mert a globális felmelegedés miatt a növények gyorsan nőttek, nagy számban voltak, de a tápanyagértékük kicsi volt, így hatalmas emésztőrendszert kellett létrehozniuk? Hogy a növényevő óriás dinoszauruszok megvalósították a csontlégzést, mivel a csontjaik belseje üreges volt, és ott is levegőt tároltak? Hogy a Supersaurusok napi 500 kg növényt ettek? És hogy, köszönhetően a hatalmas testüknek, lassú szívműködésüknek, és végtelenül hatékony légzőszervüknek 100-200 évig éltek?

Míg az első  emlősök, akikről később (jó néhány millió év múlva) kiderült, hogy megnyerték az evolúciós jackpotot, a dinoszauruszok korában, hogy elkerüljék a dínókat, éjszaka vadásztak, akkorák voltak mint egy egér, és max. 2 év éltek? És hogy mindez alapvetően szükséges volt ahhoz, hogy egy hosszú-hosszú folyamat végén megjelenjen az ember?

Tudtad azt, hogy minden emlős belső fülszerkezete azonos, és a fejlett agyunkat a hallásunknak köszönhetjük?

És hogy végső soron jobb befektetés volt a rengeteg energiát felemésztő agyat fejleszteni, és ennek érdekében a ragadozó mivoltot, a rövid életettartamot bevállalni, mint békésen, évszázadokig élni, lassabban reprodukálódni, és a gyomort, valamint a légzőrendszert fejleszteni?

Advertisements