Címkék

, ,

Az év első GS-e egy ötszettes, kemény meccs volt, aminek utolsó szettét Fed 2-6-ra veszítette el.

Az év utolsó GS-e egy ötszettes, kemény meccs volt, aminek utolsó szettét Fed 2-6-ra veszítette el.

Azért mégsem volt ugyanaz az érzés, ugye? 😉

usoaotalca

Szóval Fednek nem sikerült az Open Erában első emberként egy tornát hatszor egymás után megnyernie, és azt hiszem, nem vállal az ember sokat, ha azt mondja, hogy ez most már kimarad a karrierjéből. De nem baj, kell másoknak is hagyni rekordokat 😉

Hogy mi történt? Semmi különös, Fed nem játszott jól tegnap. Az első szerva kétségbeejtően rossz volt (11 kettős hiba, anyám), és ezzel el is ment a lehetősége annak, hogy megnyerje a meccset. Az csak a hihetetlen tehetségét dicséri, hogy így sikerült öt szettre hoznia a dolgot.

Montreál óta pampogtam, hogy baj lesz a szervával, nem megbízható, és majd akkor fogja cserbenhagyni, amikor a leginkább szüksége lenne rá. Nem kellett ehhez nagy jóstehetség: ha nem biztos a szerva, kiélezett szituációban nem fog működni. Végigcsinált Fed ebben az évben már egy GS-t rossz szervával, akkor a hátsérülése volt az oka a rosszabb adogatásnak. Most nem hiszem, hogy erről lenne szó. Róma előtt két héten keresztül mást se csinált, mint a szervát gyakorolta, és ennek eredménye egy atombiztos első szerva lett az RG-re és Wimbledonra. Az amerikai keménypályás szezon előtt másfél hetet készült. Összesen. Igen, ha az embernek ikrei születnek, az jelent bizonyos áldozatokat. A Söd meccsre már kezdett belejönni a szerva, bár akkor sem bíztam meg benne igazán, aztán a négy nap szünettel a szerva is elment, és nem is jött vissza. Sajnos az esőszünet egyébként is igen rosszul érintette Fed játékát: a Robredo és a Söd elleni meccseken mutatott játékot sem az elődöntőben, sem a döntőben nem sikerült megközelíteni se.

Ami még fontos volt azt hiszem: az első másfél szettben bár szerva nélkül, de szépen, agresszíven játszott, és jöttek is a pontok. Aztán miután meglett a 2. szett elején a brék, mint akit elvágtak. Nem támadott, nem helyezett nyomást Delpi szerváira, beállt védekezésre, és mindent megtett, hogy Delpi mégiscsak GS döntőt játsszon 😉 És egy-két gém kivételével, ez így is maradt végig. Én azt láttam, hogy most következett be az, amit McEnroe a torna előtt mondott: Fed adrenalinen fut, de az egyszer kifogy. Szerintem tegnap fogyott ki. Akarta ő ezt persze, küzdött is, de nem volt benne erő, hogy váltson, és egy magasabb fokozatra kapcsoljon.

Szóval nincs mit szégyenkeznie emiatt a meccs miatt, és azt hiszem hamar túl fog lépni rajta. Legyünk őszinték, ez nem egy néhány ponton elveszített, szoros meccs volt. Az első szett kivételével nem éreztem úgy, hogy ő irányítana. Ha valami isteni csoda folytán sikerült volna a 4. szett TB-t hoznia, azt mondtam volna, hogy nem érdemelte meg. Mert a másik sokkal jobban játszott. És ezt Fed pontosan tudja.

Ami az évet illeti: négy GS döntő, ebből három ötszettes. Hogy miért? Mert ezen a három döntőn nem játszott százszázalékosan. Az AO-n a szerva hiányzott, Wimbledonban az ütések, a US Openen a szerva. Szerintem mostantól kezdve erre kell készülnünk: egyre több ilyen hosszú, nehéz meccse lesz. De ez nem baj, ez is együtt jár egy ilyen nagy karrierrel.

Ami viszont fontos: a négy GS-ből kettőt megnyert. És azt a kettőt veszítette el, ahol nem működött a szerva.

Fed belépett karrierje azon szakaszába, amikor az első szervájára úgy kell vigyáznia, mint a hímes tojásra. És mindennél fontosabbnak kell lennie. Mert a szervával tud meccset nyerni akkor is, ha tenyeres épp nem működik, de fordítva nem.

Szóval a feladat adott: jó nagy pihenés a családdal (én DC-t és Tokiót is kihagynám a helyében), aztán a szerva gyakorlása orrvérzésig, majd az év végi elsőség megszerzése és a WTF megnyerése.

Előre is köszönöm:

krumpli.

Advertisements