Címkék

, , ,

A New York Times két oldalban érkezett Fedről. Vagy pontosabban az RF monogramról. Őszintén szólva, a magam részéről igen boldog vagyok, hogy össz-vissz ennyit tudnak felmutatni mint “megosztó” dolgot, ha Fedről van szó 😉

Ettől függetlenül szerintem marha vicces, ahogy a teljes amerikai sajtó ráugrott a 15!-re, majd onnan a logóra és közben észre sem veszik, hogy miért is teszik mindezt…

Mindenesetre van azért értelmes része is a cikknek, pl. magáról a monogramról, amit Egér nagyon szeret, mert szerinte igen jól sikerült és ebben egyet is értek, tényleg szép lett a dizájn.

From their first, Ralph Lauren-like crest, Nike “evolved the concept and made it more relevant to performance products, very modern and very sleek,” said Janet Lucena, design director for Nike global tennis apparel. Letters are laser-cut instead of embroidered, for a more contemporary look and a lighter weight.

“They’ve eliminated the common element, the vertical stroke, so it’s only the horizontals that differentiate the two letters,” said Michael Bierut, a partner in the New York office of Pentagram, the international design consulting firm. “I think it’s a nice balancing act — the idea of tradition with this serif font and modernity with the missing parts of the letters, asking your mind’s eye to fill in what’s not there.”

The Federer monogram, Bierut said, “is not particularly remarkable as a logo, but within its genre and the overall landscape of sports graphics, I think it’s quite distinctive.”

“The ‘NY’ for the Yankees — that’s a monogram, too,” he continued. “But sports monograms are generally more forthright and blunt. The Federer monogram creates not a sports brand but a fashion brand.”

The font — a slightly redrawn version of Bodoni, which with its cousin Didot has been the basis for logos for Vogue, Giorgio Armani and Louis Vuitton — is “a signifier of fashion at the high end,” Bierut said, adding, “ With the sort of enigmatic way it’s been drawn, Federer’s monogram is partaking of the cues of high design.”

Fed emellett teljes felháborodással utasította vissza a vádakat, hogy őt bárki is bármiben befolyásolhatná:

Some fans speculated that the idea for the monogram had been his all along. Others insisted that Nike made him do it.

“Well, I’m surprised to hear that,” Federer said during a recent interview in Switzerland, “because I don’t have to wear anything or do anything anybody tells me. I do everything myself. It’s really up to me. “

Úgy tűnik viszont, hogy jövőre nem lesz aranytáska. Hál istennek.

Maybe we’ve overdone it with gold at Wimbledon,” Federer said. “Maybe for some people, gold is a bit like, ‘He’s trying to show off.’ They think it’s too much bling bling, which is not the goal. It’s to have that connection with the trophy.”

Egyébként szerintem a többség teljesen félreérti ezt a monogramos dolgot. Nem tudom, nekem sose volt kérdés, hogy nem azért van minden egyes cuccán rajta a logó, hogy ez is egy olyan plusz dolog legyen, ami kiemeli, hogy Fed nem egy átlagos sportoló. A magam részéről 110%-ig biztos vagyok benne, hogy ha addig nem veszik össze a Nike-val, a visszavonulása után meg fogjuk kapni a magunk kis Nike RF line-ját. Az Australian Openen már megnyitották a többi teniszezőnek a lehetőséget, hogy RF cipőket viseljenek, és mostantól kezdve a nagyközönség is megvásárolhatja Fed US Open kapucnis felsőjét. Ez az első alkalom, hogy egy RF jelzésű ruhadarabot (a sapkán kívül, persze) bárki megvehet.

Biztos vagyok benne, hogy ha jól fogy, akkor nem ez lesz az utolsó.

Advertisements