Címkék

, , ,

Tudom, sokszor kifejeztem azon óhajomat, hogy végre Rafa is megkapja a maga Wimby 2008-át, illetve azt az élményét, amelyre utólag “fondly” fog visszagondolni, de… minden Rafa rajongónak, aki esetleg olvassa ezt: nem, nem ugrálok örömömben körbe-körbe.

Főként azért, mert, ha valaki, akkor mi, Federeresek pontosan tudjuk, hogy milyen érzés ez. Hogy mennyire fáj, és mennyire nehéz. A rajongóknak is, de főként Rafának. Mert nem, ez a meccs soha nem lesz olyan, amire utólag jószívvel fog visszagondolni.

De.

A vereségek pont annyira fontos részei egy sportoló karrierjének, mint a győzelmek. Egyetlen biztos pont van mindanyiunk életében és az a változás. Amit nem szabad utálni, nem szabad meg nem történtté tenni: el kell fogadni és tanulni kell belőle. Sokszor az is lehet, hogy egy-egy vereség nem a pályán nyer majd értelmet.

És még valami, amit azt hiszem mostanra mindannyian megtanultunk: amíg teniszütő van a kezében, amíg ki tud lépni a pályára, amíg tud futni, ütni, lélegezni, addig mindig van következő meccs. Mindig van következő torna. Amelyek mindegyike egy újabb lehetőség. Lehetőség a vereségre és lehetőség a győzelemre.

De mindeképpen: lehetőség.

Hogy mit jelent ez a vereség a tornában még részt vevők részére? Az idei Roland Garros hirtelen a legnyíltabb Grand Slam lett, már nem is tudom felidézni, hogy melyik GS óta. De egy dolog nem változott: annak, aki megnyeri ezt a Roland Garrost, hét meccset kell nyernie.

Mi változott nekünk? A fun GS hirtelen átalakult normál GS-é, ami míg nekem is nehezen feldolgozható, nem tudom, hogy Fed hogy fog tudni átállni a “játsszunk nyugodtan és felszabadultan, mert úgyse erre a GS-re készülök” mentalitásból a “reális esélyem van arra, hogy akár megnyerjem” mentalitásra.

Erre a kérdésre már ma választ fogunk kapni, mivel Fednek ma a negyedik meccse jön, és ha az előzőek nem voltak egyszerűek, akkor a mostani pláne nem.

Haas öreg róka, rengeteg tapasztalattal, kellő eszköztárral arra, hogy veszélyes legyen, és jól játszott az eddigi meccsein. Ráadásul Fed meg szokott szenvedni vele, utoljára 2007-ben találkoztak, salakon még sosem. Ami azt jelenti, hogy Tommy teljes erővel fog játszani az első ponttól kezdve, míg Fednek kell majd egy, másfél szett, hogy kitapasztalja, hogy mi a helyzet. Kemény meccs lesz, az lett volna akkor is, ha nem áll meg tegnap egy pillanatra a Föld.

Kezdődjön hát akkor el az idei Roland Garros.

Reklámok