Címkék

,

“It’s generally considered a bad thing if one of your actors dies during production — from a business perspective, anyway.” – James Ransone

A Wire egy nagyon nehéz sorozat, embertpróbáló. Nincs benne igazán erőszak, vagy brutalitás, csak az átlagos, unalmas, soha nem fekete-fehér, örökké azonos, kétségbeejtő, rettenetes valóság. Ez a 2. évad teljesen betett, bár már az elsőben is nagyon a mezsgyén lépegettünk, mi a jó, mi a rossz, mi a különbség közted és köztem, kit szeressek és kit utáljak, aztán a második évad visszavett, lassan kezdődött, néha olyan érzésed volt, mintha nem is történt volna semmi, bár azért ott motoszkált a fejedben, hogy nem lesz ennek jó vége, hogy aztán lassan, észrevétlenül behálózzon, és a végén akkorát üssön, hogy kell egy kis idő, hogy magadhoz térj.

A 2. szezon bebizonyította, hogy ha azt hitted, hogy a gettónál nincs rosszabb, hatalmasat tévedtél. Mert ott a dokk, ott van a fehér alsó/munkásosztály, akinek elvileg több a lehetősége, mint a néger kiscsávónak, aki tíz-húsz másikkal nőtt fel szülő nélkül, hogy aztán kiderüljön, hogy mégsem, és még legalább amott megvolt a lehetőség, hogy majd, egyszer, talán, itt pontosan tudod, hogy nincs talán. Már előre félek attól, hogy mi lesz akkor, amikor elérünk hozzánk, a középosztályhoz.

Nem véletlen, hogy a 2×11, a Bad Dreams  alapján a sorozat megkapta az American Film Istitute legjobb TV programjának járó díjat, az a rész egyszerűen tökéletes.

Az évadból nekem kiemelkedett Ziggy Sobotka, aki maga volt a dokk: az elveszett, önmagát kereső, kiút nélküli, mélyérzésú, jóval többre érdemes srác, aki a végén aztán… inkább nem írom le, mert talán még valaki meg akarja nézni, és azt hiszem ez az, amit bűn elmondani, csak annyit, hogy én egy picit belehaltam.

ranson2

Persze, nem lett volna ennyire hatásos ez az évad, ha nem  lenne egy fantasztikus színészgárdájuk, szinte bárkit kiemelhetnék, de asszem az MVP a Ziggyt játszó James Ransone volt, aki a nagyon kis finom arcvonásaival, hatalmas barna szemeivel, amikben benne van minden, többet tett le az asztalra ezzel az egy szereppel, mint sokan egész életművükkel.

ransone3

Szóval tehetséges a srác, egy kissé túlságosan is az, szóval nem gondolnám, hogy valaha is hollywood-i A listás lesz,  de azt hiszem, ha kissé kiheverem a Wire-t, megnézem a Generation Killt, ott is ódákat zengtek róla.

Bónuszként egy interjú-szerűség, amelyben James sok mindenről (heroin, kalandtúrák Botswanában, ex-csaja) beszél, valamint az azóta már híréssé vált, hogy “vertem meg egy erőszaktevőt egy vasdarabbal” sztori. /Amiről sajnos bármikor elhiszem, hogy igaz. JR nem százas, ez elég gyorsan kiderült. /

És a szezon csúcspontja alatt játszott zene.

Ó, és azt elfelejtettem mondani, hogy Obama szerint a Wire a legjobb sorozat.

Advertisements